Temat: Choroba Leśniowskiego-Crohna - kto jest chory i jak się leczy?

Odżywianie

Wysłane przez NatiShi 18 lutego 2010, 13:06

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez Katyun "18 lutego 2010, 13:33

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez NatiShi »18 lutego 2010, 14:00

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez Katyun "18 lutego 2010, 14:31

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez NatiShi 18 lutego 2010 o 22:43

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez Katyun "18 lutego 2010, 22:58

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłany przez Masha Wheel »08 kwietnia 2010, 15:24

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłane przez NatiShi »09 kwietnia 2010 11:45

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłany przez Masha Wheels »09 kwietnia 2010, 12:26

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłany przez NatiShi »09 kwietnia 2010 15:25

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłany przez Masha Wheel »09 kwietnia 2010 16:37

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Post przez Kukusik »09 kwietnia 2010, 19:13

Dziewczyny, zadaję wam pytania, żołądek mnie bardzo boli, myślałam o zapaleniu wyrostka robaczkowego, zostałam przyjęta do szpitala na operację, wszyscy myśleli, żeby ciąć, a nie ciąć, bo nie byli do końca pewni, że to zapalenie wyrostka robaczkowego, w ogóle leżałam tam 7 dni, robiłam USG, prześwietlenie, przekłucie antybiotyki. I odesłano ich do domu z diagnozą choroby Leśniowskiego-Crohna. Nadal nie rozumiem, na jakiej podstawie postawiono taką diagnozę, mówią, że trzeba wykonać jakieś strasznie bolesne testy, a ja nie rozumiem, co to za choroba.

Dodano po 1 minucie 6 sekund:

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Wysłany przez Masha Wheel »09 kwietnia 2010, 20:54

Re: choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zacytować

Post Kukusik "09 kwietnia 2010, 21:00

nie ma czegoś takiego, tylko tutaj jest strona, po której znajduje się zapalenie wyrostka robaczkowego, tuż pod nim ledwo boli. ciągle, jestem już do tego przyzwyczajony i czasami nawet tego nie zauważam.

Dodano po 1 minucie 13 sekund:

Prawdziwa historia o tym, jak odżywianie pokonało poważną diagnozę medyczną

Udostępnij to:

Być może ten artykuł pokaże Ci, że czasami warto odwrócić sytuację do góry nogami. Czemu? Szczegóły poniżej!

Coś, o czym chodzi mi o utratę wagi, ale o utratę wagi. Kilkakrotnie wspominałem, że leczę żywieniem, pisałem o pomocy pacjentom ze stwardnieniem rozsianym oraz o cholesterolu i jego nieszkodliwości, a potem ani słowa. Ale tak naprawdę, kiedy kiedyś myślałem o zmianie zawodu i poszedłem na studia, aby zostać dietetykiem - dietetykiem, moim celem było nie tylko i nie tyle rozpoczęcie pomagania ludziom ze zmianą wagi (czytaj schudnąć lub przybrać na wadze), jak chciałem leczyć ludzie.

Oczywiście nie wszystkie choroby można całkowicie wyleczyć zmieniając dietę i nadrabiając brak składników odżywczych (witamin / minerałów). Ale prawie zawsze można znacznie poprawić samopoczucie ludzi. Będzie pragnienie i wytrwałość. A dziś postanowiłam napisać o dziewczynie, która ma niesamowitą siłę woli, która pomogła jej całkowicie pozbyć się tak poważnej diagnozy, jak choroba Leśniowskiego-Crohna..

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ogólnie przyjęta definicja medyczna) to przewlekła (!?) Nawracająca choroba przewodu pokarmowego, której towarzyszą bóle brzucha, biegunka, utrata masy ciała, bóle głowy, gorączka, osłabienie i zmęczenie. W przyszłości choroba może grozić uszkodzeniem stawów, nerek, wątroby, dziąseł, anemią i obniżeniem ostrości wzroku. Niestety lista jest długa. Tak, nie jest to zaskakujące: gdy jelita nie są uporządkowane, gdzie żyją (lub nie żyją) niezbędne bifidobakterie, które pomagają nam przyswajać i syntetyzować witaminy, to o jakim zdrowiu mówimy.

Niestety, lekarze nie byli szczególnie skuteczni w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna i najwyraźniej dlatego nazywają tę chorobę przewlekłą. Ale na świecie jest coraz więcej ludzi, którzy sami, plując na recepty lekarzy, leczyli się. Poważnie i od dawna. Na przykład wielu guru dietetyki w Danii to ci, którzy sami kiedyś cierpieli na jakąś „przewlekłą” chorobę jelit, kiedy po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym postawiono im rozczarowującą diagnozę. Bierz tabletki przez całe życie i ciesz się, że możemy ci coś zaoferować. Niektórzy niestety się poddają. A ktoś, jak Marina, nie chce siedzieć bezczynnie i próbuje znaleźć alternatywne metody leczenia. I znajduje!

Dziś podzielę się z wami jej historią. Bardzo inspirujące!

Marina zwróciła się do mnie w liście z nieśmiałą prośbą o pomoc:

„Catherine, dzień dobry! Na pewno otrzymujesz dużo listów, więc będę bardzo zadowolony, jeśli będziesz miał czas odpowiedzieć na moją. Moja historia jest taka: mam 24 lata, a rok temu zdiagnozowano u mnie chorobę Leśniowskiego-Crohna. Dieta - to może, poza przyjmowaniem przez całe życie leków, jest jedyną rzeczą, która utrzymuje mnie w dobrym zdrowiu, ale moim problemem jest to, że przede wszystkim ta dieta mnie dezorientuje, ponieważ praktycznie nie ma w niej nic żywego ani po prostu użytecznego. surowe owoce i warzywa, aczkolwiek przy odpowiednim odżywianiu należy jeść jak najwięcej zieleniny, ze zbóż wolno jeść tylko kaszę gryczaną i owsiankę itp. (w załączniku przesyłam zdjęcie mojej diety leczniczej). pigułki i ograniczenia, ale raczej odwrotnie. Lekarze grożą wkrótce operacją (usunięciem części jelita grubego *), co mnie jeszcze bardziej przeraża. Jednocześnie stopniowo decydowałam się na przejście na prawidłowe odżywianie, Prawie zostałam wegetarianką :) Postanowiłam zrezygnować z mąki i słodyczy (chociaż ciasta, ciasta i czekolada to moja wielka pasja i nałóg, a po roku wciąż z tym walczę) Zamiast słodyczy próbowałam jeść suszone owoce, ale to prowadzi na wzdęcia i inne problemy. Lekarze zabronili mi spożywania witamin, ponieważ choroba ma charakter autoimmunologiczny i nie wpływa na odporność..

Generalnie o takich rzeczach mogę mówić długo..

Byłbym bardzo zadowolony, gdybyśmy otrzymali wszelkie rady (dotyczące żywienia, leczenia), a także zalecenia dotyczące literatury, w której być może znajdę odpowiedzi na wiele moich pytań.

Wielkie dzięki. pozdrowienia,

Oto krótki list. Suplement obejmował dietę przepisaną przez Marinę. Powiedzieć, że byłem zagubiony, to nic nie mówić. Kanony diety całkowicie zaprzeczały temu, czego mnie nauczyły. Marinie nie wolno było jeść tłustych ryb, świeżych warzyw i owoców, ale wolno jej było jeść chleb, wiele produktów mlecznych, mięso i cukier („ograniczone, do 30-40 gram dziennie” - co odpowiada 3-4 łyżkom STOŁOWYM!). Nie oferowałbym takiej diety osobie zdrowej, nie mówiąc już o osobie chorej. Jestem pewien, że wielu z was najwyraźniej nie spełnia tak „ograniczonej” dziennej ilości cukru. A co, zastanawiam się, w takim razie lekarze mają na myśli nieograniczony cukier? Czy to 100 gramów dziennie? Bez komentarza.

Warzywa zostały zakazane pod pretekstem, że są bogate w błonnik i mogą zranić już chore jelito. Jest tu oczywiście logika. Zgodzić się. Ale w żadnym przypadku nie należy całkowicie wykluczać błonnika, ponieważ to obecność błonnika w pożywieniu stanowi połowę sukcesu w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna. Oczywiście trzeba być mądrym we wszystkim i nie rozpoczynać stylu życia na surowo z taką chorobą. Ale tutaj, jak w każdym innym biznesie, ważna jest stopniowość i konsekwencja..

Jeśli wykluczysz warzywa na całe życie, zdecydowanie nie widać zdrowia. W końcu błonnik jest pożywieniem naszych bifidobakterii. Dodatkowo ma zdolność wchłaniania wszystkich toksyn i innych szkodliwych substancji z jelit i usuwania ich wraz z kałem. A jeśli nie ma błonnika, następuje odurzenie. Podsumowując to wszystko na już obrzydliwy stan zdrowia ludzi cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna, obraz jest przygnębiający. Dlatego całkowite usunięcie warzyw z diety jest niedopuszczalne..

Fakt, że np. Mleko jest słabo trawione, a gluten pozbawia jelita ich naturalnych wewnętrznych mechanizmów obronnych, ponieważ niszczy gęstość kosmków po wewnętrznej stronie jelita, niestety nie został uwzględniony w diecie zalecanej przez lekarzy Mariny. Wiele badań wskazuje, że choroba Leśniowskiego-Crohna, podobnie jak inne choroby zapalne jelit, jest konsekwencją złego odżywiania. Oznacza to, że osoba podrażnia jelita wszelkimi produktami spożywczymi. A według badań to przede wszystkim mleko, gluten i cukier są wykluczone. Biorąc to pod uwagę, takie zmiany w diecie są uderzające, jeśli dana osoba ma dyscyplinę, aby przestrzegać przepisanej diety..

Dlaczego jestem taki zły z powodu cukru? Ponieważ cukier powoduje stan zapalny w jelitach. A jeśli jelita są już podrażnione, to zrozumiałe jest, że nie jest pożądane, aby zranić je jeszcze bardziej „ograniczonym” spożyciem cukru „tylko” 30-40 gramów dziennie..

O witaminach i ich wykluczaniu przez lekarzy to osobna piosenka. Od dawna zauważyłem, że lekarze w większości mają bardzo negatywny stosunek do witamin. Jedyne witaminy, które są przez nich w jakikolwiek sposób szanowane to multiwitaminy dla kobiet w ciąży, kwas foliowy dla kobiet w ciąży, witamina D i żelazo. Inni wydają się nie istnieć i często radzą „nie marnować czasu i pieniędzy na próżno” na kupowanie witamin. Ale to już temat na inny artykuł, o którym tutaj trochę poruszyłem.

Dlaczego więc nie tylko nie polecili Marinie witamin, ale wręcz zabronili jej ich pić? Zrobiono to ze względu na fakt, że ich zdaniem choroba Leśniowskiego-Crohna jest chorobą autoimmunologiczną i, jak mówią, w tym przypadku niepożądane jest dodatkowe wzmacnianie układu odpornościowego w postaci witamin. (Czy zauważyłeś sprzeczność? Witaminy z jednej strony mają - bezużyteczne marnowanie pieniędzy, które nadal niczego nie zmieniają. Z drugiej strony TAK silnie wpływają na układ odpornościowy i zwiększają go, że picie ich z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest surowo zabronione. drodzy lekarze, czy działają, czy nie, czy nie czas na decyzję?)

Wróćmy do choroby Leśniowskiego-Crohna. Zaburzenia autoimmunologiczne to tylko jedna z 5 (!) Przyczyn chorób. Oto pozostałe 4:

  • Genetyczne predyspozycje
  • Wielokrotne leczenie antybiotykami
  • Infekcje
  • Żywność sprzyjająca chorobom

Jednocześnie, według badań, przyczyny autoimmunologiczne są na ostatnim miejscu na tej liście i to one powodują najwięcej debat na temat tego, ile ta wersja ma prawo do życia. W przeciwieństwie do pozostałych czterech czynników.

Ogólnie, jak widać, było nad czym pracować. Po korespondencji umówiliśmy się na konsultację. Korespondencja była potrzebna, aby Marina nie marnowała na mnie pieniędzy. To nie moja decyzja, czy podważyć rady lekarzy. Marina musiała sama zdecydować, czy zaryzykuje i spróbuje jeść warzywa zgodnie z moimi jasnymi wskazówkami i czy będzie brała witaminy. Szczerze ją ostrzegłem, że zaoferuję jej w przybliżeniu, oczywiście, argumentację mojego punktu widzenia w listach.

Marina podjęła decyzję i nadszedł dzień X. Spotkaliśmy się przez Skype i wiele ciekawych rzeczy się tam wyjaśniło: Marina nie tylko miała bóle głowy i brzucha, ale jej poziom energii był praktycznie zerowy, pomimo jej młodego wieku i wystarczającej ilości snu. Ponadto występowały problemy hormonalne: przerwy w cyklu miesiączkowym itp. Włosy bardzo wypadały, a paznokcie były bardzo cienkie. Miała też straszne uzależnienie od słodyczy i produktów bogatych w skrobię. Do tego stopnia, że ​​mogła przyjść do pracy 30 minut wcześniej niż inni, żeby po cichu zjeść tabliczkę czekolady z pudełek przygotowanych dla klientów.

Zapoznałem się również ze zwykłą dietą Mariny, która często składała się z szybkich węglowodanów, takich jak płatki śniadaniowe i pieczone owoce lub owoce bez skórki. Najwyraźniej ciągle miała ochotę na słodycze..

Po zbadaniu jej odżywiania wcale się nie zdziwiłem. W chorobie Leśniowskiego-Crohna ludzie często odczuwają zmęczenie z powodu niestrawności składników odżywczych. Głodne komórki, żądające energii, sprawiają, że człowiek je słodycze. W końcu organizm ma nadzieję, że wyeliminuje brak siły. O tym, że to nie działa, pisałem już wcześniej. Ponadto złe włosy, utrata siły to oznaki braku witamin z grupy B i najtrudniej im przyswajać z bolącym jelitem i słabą mikroflorą.

Biedna dziewczyna próbowała nadrobić brak warzyw sałatką lodową z ogórkami i pomidorami, ale niestety jest w nich absolutne minimum błonnika. W menu nie zabrakło surowej marchewki, zakazanej przez lekarzy. Ale na szczęście Marina nie miała żadnych nieprzyjemnych wrażeń po jej użyciu. To był dobry znak - można było spróbować wprowadzić do diety warzywa..

Wszyscy rozmawialiśmy o tym, co należałoby zrobić, kiedy, jak i dlaczego, i oczywiście wziąłem pod uwagę harmonogram pracy Mariny. Poradziłem jej, aby odmówiła przyjmowania leków przepisanych przez lekarza. Najpierw trzeba było wyzdrowieć, a potem spróbować rzucić tabletki. Dałem Marinie obszerną listę zaleceń i plan przyjmowania witamin, które odważnie zgodziła się wypić. Według niej: „Nie ma nic do stracenia! I tak nie będzie gorzej. Od roku robię to, co mówią lekarze, ale tylko pogarszam się i gorzej”. Odważnie.

Zgodziliśmy się pozostać w kontakcie, ponieważ instrukcja brzmiała: stopniowo próbuj swoich sił i najpierw staraj się jeść gotowane warzywa, ale więcej, a potem stopniowo wprowadzaj świeże. Za każdym razem trzeba było prześledzić reakcję organizmu i wyciągnąć wnioski - na co organizm jest gotowy, a na co jeszcze nie.

Witaminy musiały być subskrybowane z Ameryki, z ulubionego przez wszystkich iherb.com. Czemu? Ponieważ w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna należy bardzo uważać na wszystkie suplementy w tabletkach. Najlepsze witaminy w tym przypadku są płynne. Wchłaniają się szybciej i łatwiej, nie obciążając już zapalnego układu pokarmowego..

Co jeszcze zrobiliśmy:

  • wprowadzono odmowę cukru
  • wykluczono wszystkie produkty mleczne
  • wyeliminowany gluten
  • rezygnacja z alkoholu
  • odmowa kawy
  • zwiększona zawartość tłuszczu w diecie, w tym tłustych ryb bogatych w niezbędny OMEGA-3
  • zwiększał ilość warzyw, ale robił to stopniowo. Ale! warzywa miały stanowić połowę diety
  • kroić owoce do 2 dziennie, dzieląc je na kategorie indeksu glikemicznego

Spośród witamin poleciłam Marinie:

  • Moja ulubiona witamina C służy do gojenia tkanek
  • Witamina E - przeciwutleniacz, przeciwzapalny w tkankach (w jelitach) i do naprawy komórek
  • Witaminy z grupy B - w celu utrzymania poziomu energii w komórkach oraz z powodu już istniejącego poważnego ich braku
  • Cynk - ponieważ w chorobie Leśniowskiego-Crohna praktycznie nie jest wchłaniany, co z kolei prowadzi do słabego wchłaniania glukozy przez komórki, co oznacza zmęczenie, a co za tym idzie ochotę na słodycze
  • Olej rybny - w celu odbudowy komórek, a także w celu wyeliminowania zaburzeń hormonalnych

Jak widać, to tylko dieta maratońska, która wymaga dużej siły woli. Szczególnie z uzależnieniem od cukru! Ale najwyraźniej motywacja jest silną siłą napędową. Kiedy 2,5 miesiąca później spotkaliśmy się z Mariną na drugiej konsultacji, z radością poinformowała, że ​​wszystkie jej objawy ustąpiły, a nawet odmówiła przyjęcia połowy leków. Miesiąc później odwiedziła zdziwionych lekarzy i zrezygnowała z subskrypcji:

- Witaj Ekaterino. Chciałem ci powiedzieć, że zostałem zbadany z powodu choroby i wszystkie badania są dobre! Zrobiłem kolonoskopię - ściany jelit są gładkie i bez uszkodzeń! Lekarze już wątpią w diagnozę. Napisał to człowiek, któremu zaledwie 4 miesiące temu powiedziano, że ma chorobę PRZEWLEKŁĄ, a nawet przestraszył się operacji usunięcia okrężnicy..

Po prostu byłem szczęśliwy! Nie możesz znaleźć lepszej nagrody za swoją pracę, na przykład pomaganie osobie w powrocie do normalnego życia. Niewiele osób wie, ale chorobie Leśniowskiego-Crohna towarzyszy częsta i bolesna biegunka, która czasami przeplata się z zaparciami. Wpływa na codzienne życie. Wyobraź sobie, że masz biegunkę i nie ma w pobliżu toalety. Znam ludzi z tą diagnozą, którzy nawet z tego powodu nie podróżują. Dlatego powrót Mariny do normalnego życia zainspirował mnie do nowych wyczynów..

Minął prawie rok. Kilka tygodni temu skontaktowałem się z Mariną i okazało się, że choroba nigdy do niej nie wróciła. Wszystkie objawy zniknęły bez śladu, a dziś nie bierze ani jednej tabletki. Nadal ma problemy ze zmęczeniem, ale może istnieć wiele czynników, które nie mają nic wspólnego z wcześniejszą diagnozą. Marina przestrzega prawidłowego odżywiania, ale od czasu do czasu pozwala sobie na słodycze, wino, mąkę i mleko. I postępuje słusznie! Najlepszą drogą do stabilności jest brak całkowitych zakazów. I oczywiście siłę woli, której nie można odebrać Marinie.

Możesz przeczytać jej recenzję naszej pracy tutaj.

Na koniec mam dla Ciebie prośbę: udostępnij ten artykuł w sieciach społecznościowych lub w jakikolwiek inny sposób. Czy możesz sobie wyobrazić, ile osób może uniknąć operacji i żyć normalnie bez bólu? Szkoda, że ​​nie mówią o tym głośno. Ale odżywianie naprawdę można leczyć. Będzie wiedza i pragnienie.

Źródło - blog autora (dietetyk i certyfikowany specjalista medycyny funkcjonalnej, Dania)

Zobacz pełną wersję: Choroba Leśniowskiego-Crohna

05.12.11
RTG jelita cienkiego z rozpoznaniem CD.
Wniosek: Przyspieszono przejście baru przez jelito cienkie, w ciągu 2 godzin wykonano wszystkie odcinki jelita cienkiego i grubego aż do odbytnicy. Pętle jelitowe jelita krętego mają podłużną rzeźbę, wygładzone kontury i nierówne światło.

Świnoujście 154
Leukocyty 5.7
ESR 6
Amy 97
Ure 8.5
Crea 96
Glu 5,55
Cho 5.44
ALT 16
AST 16
Bil 19,5

Mocz
waga 1014
bez białka
Nabłonek płaski 6-8
Leukocyty 3-5
Szlam +++

Kał
Gęsta konsystencja
Forma zdobiona
brązowy kolor
Włókna mięśniowe bez prążkowania ++
Celuloza ++
Nabłonek płaski 1-2
Leukocyty 0-2

Latem zrobiliśmy okrężnicę, USG jamy brzusznej, FGs - wszystko w porządku.

Wstając o 7 rano zaczyna pojawiać się silny gaz, ból i pieczenie po prawej stronie. Do godziny 9-10 pojawia się chęć skorzystania z toalety, stołek jest normalny, nieuformowany, czasem płynny. Do 12 dnia ból staje się mniejszy i praktycznie nie jest odczuwalny. Tak więc cały dzień, poruszając się w górę iw dół, od żeber do pachwiny. Około 20:00 ponownie pojawiają się gazy i wzdęcia. Ból może pojawić się i zniknąć natychmiast. Jeśli budzę się w nocy, nie ma bólu ani gazu.

W weekendy obraz jest inny: wstawanie o 10-11, lekki gaz, stołek, jeśli jest coś bardziej udekorowanego, czasami może pojawić się tylko wieczorem, ból jest o rząd wielkości mniejszy.

W 2008 roku był operowany na paropractitis, wtedy nie było problemów z przewodem pokarmowym..

Biorę pentasę od 4 miesięcy i różne inne tabletki, bez poprawy.

[Linki są widoczne tylko dla zarejestrowanych i aktywowanych użytkowników]

Znowu zrobiłem kolumnę biopsji:

[Linki są widoczne tylko dla zarejestrowanych i aktywowanych użytkowników]

[Linki są widoczne tylko dla zarejestrowanych i aktywowanych użytkowników]

Przeszedł kalprotektynę - 25, białko C-reaktywne - 0,18 mg / l, przeciwciała przeciwko Sacchаromyces cerevisiae (ASCA), IgG i IgA
Miano IgA poniżej 1: 100, stężenie IgG 19,8

Zacząłem wątpić w diagnozę (lub leczenie), ale mój gastroenterolog jest nieugięty.

Zdałem testy na ciliakeę, zrobiłem USG jamy brzusznej, USG naczyń jamy brzusznej, badania na jeerseniozę, lambiozę, gruźlicę, kał na krew utajoną, FGDS, RTG kręgosłupa i mieszankę helminthiasis - wszystko w porządku.

Ciągle wykonuję badania krwi, moczu i kału - też są w porządku, ale ból pozostaje taki, jaki był.

Jakie jest prawdopodobieństwo, że to ten sam bukmacher? Jak mogę potwierdzić / zaprzeczyć tej diagnozie? W razie potrzeby mam zdjęcia RTG, według których zainstalowano BC i wideo z kolonoskopii, wszystko mogę zamieścić tutaj.

Chorobę Leśniowskiego-Crohna rozpoznaje się według bardzo szczegółowych, uznanych na całym świecie kryteriów.
"

Kryteria ostatecznego rozpoznania choroby Leśniowskiego-Crohna Kryteria definitywnego rozpoznania choroby Leśniowskiego-Crohna

A. A. Powinien zaistnieć jeden z następujących trzech warunków: Powinien być spełniony jeden z następujących trzech warunków:

1-Wrzód podłużny lub deformacja jelit wywołana przez wrzód podłużny lub bruk

2-Małe owrzodzenia aftowe jelit ułożone podłużnie przez co najmniej trzy miesiące oraz nieserowaciejące ziarniniaki Małe owrzodzenia aftowe jelit ułożone podłużnie przez co najmniej trzy miesiące plus ziarniniaki nieserowaciejące

3-Liczne małe owrzodzenia aftowe w górnym i dolnym odcinku przewodu pokarmowego, niekoniecznie w układzie podłużnym, przez co najmniej trzy miesiące, plus ziarniniaki nieserowaciejące Liczne małe owrzodzenia aftowe w górnym i dolnym odcinku przewodu pokarmowego, niekoniecznie podłużne, co najmniej trzy miesiące plus ziarniniaki nieserce

B. B. Należy wykluczyć następujące choroby: Należy wykluczyć następujące choroby:

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Niedokrwienne zapalenie jelit Niedokrwienne zapalenie jelit

Ostre zakaźne zapalenie jelit Ostre zakaźne zapalenie jelit ”
[Linki są widoczne tylko dla zarejestrowanych i aktywowanych użytkowników]
Opis przeprowadzonych badań pozwala wątpić w rzetelność diagnozy..

„Wątpliwe znaki
nieżytowe końcowe zapalenie jelita krętego ”.


To jest twoja diagnoza, nieokreślona diagnoza. Brak danych dla Crohna. Ból z rzekomo stwierdzonym stanem zapalnym nie może być powiązany. Ta choroba nie jest diagnozowana przez prześwietlenie. Wydaje się, że podsumowałem wszystko, aby nie wracać do rzeczy oczywistych, które z jakiegoś powodu okazały się trudne do zrozumienia.

To twoja diagnoza, nieokreślona diagnoza. Brak danych dla Crohna. Ból z rzekomo stwierdzonym stanem zapalnym nie może być powiązany. Ta choroba nie jest diagnozowana przez prześwietlenie. Wydaje się, że podsumowałem wszystko, aby nie wracać do rzeczy oczywistych, które z jakiegoś powodu okazały się trudne do zrozumienia.

Wybaczcie, ale nic nie kwestionuję, ale wrzuciłam zdjęcia, no nagle ktoś na nich coś widzi. Po prostu rozumiałbym, co robić dalej.

Tak, jest na co zwrócić uwagę w dziale terminali


Po co? I jeśli to możliwe, Twoje domysły lub rady.

Żeby było jaśniej, opiszę sytuację, w której się znajduję:
Mieszkam w małym ośrodku regionalnym. Najpierw leczył mnie miejscowy terapeuta, potem gastroenterolog, a następnie ordynator oddziału szpitala powiatowego, potem założył koronę. A po tej diagnozie nikt nie chce mieć ze mną do czynienia, skoro tę diagnozę postawił NAJBARDZIEJ GŁÓWNY gastroenterolog.
Tak, pojechałem do Petersburga, ale tam wszystko jest płatne i można uzyskać jeden egzamin i konsultację na wyjazd.

Gastroenterolog twierdzi, że choroba została wykryta, jest podstępna i może nie reagować na leczenie, ale to nie jest powód, aby kierować mnie do wyspecjalizowanych instytucji lub prowadzić dodatkowe badania.

Dlatego jeśli masz jakąś możliwą radę, jak i co możesz sprawdzić lub przeprowadzić badania - zgłoś się, każda rada pomoże mi teraz.

Nowy raport z biopsji. Może to pomoże.

Opinia doradcza
klinika: 122 MSU
Badanie histologiczne
1) Jelito cienkie:
Materiał jest reprezentowany przez 3 fragmenty błony śluzowej jelita cienkiego, 2 bez płytki mięśniowej. Plasterki są poprzeczne, styczne. Kosmki są głównie przedstawione w przekrojach. Nabłonek z minimalnymi zmianami ogniskowymi w postaci dystrofii. Zrąb kosmków jest obrzęknięty, naciek jest reprezentowany przez limfocyty, makrofagi, komórki plazmatyczne, pojedyncze eozynofile. Mikronaczynia są nierównomiernie pełnokrwiste, określa się świeże ogniskowe krwotoki. Krypty mają regularny kształt, z komórkami Panetha w dolnych sekcjach. Nabłonek krypty z ogniskowym naciekiem limfoidalnym. Zrąb blaszki właściwej jest obrzęknięty, naciek jest rozproszony, gęstość nieznacznie zwiększona, reprezentowana przez makrofagi, limfocyty, komórki plazmatyczne, eozynofile w niewielkiej ilości.
W 2 fragmentach blaszki właściwej i głębokich częściach błony śluzowej określa się grudkowate skupiska limfoidalne z objawami rozrostu, w pierwszym określa się kilka pęcherzyków. Mikronaczynia są nierównomiernie pełnokrwiste. Elementy płytki mięśniowej są obrzęknięte. Mikronaczynia są nierównomiernie pełnokrwiste.
2) Jelito grube:
Materiał jest reprezentowany przez 4 fragmenty błony śluzowej okrężnicy, 2 z płytką mięśniową. Plasterki są styczne. Nabłonek powierzchowny jest częściowo złuszczony, ogniskowy naciekany limfocytami. Podnabłonkowa warstwa kolagenu jest obrzęknięta. Prawidłowo ukształtowane krypty. Zrąb blaszki właściwej jest umiarkowanie obrzęknięty, z ogniskowymi świeżymi krwotokami, naciek jest rozlany, gęstość nieznacznie-umiarkowanie zwiększona, reprezentowana przez komórki plazmatyczne, makrofagi, limfocyty, eozynofile. Wśród komórek nacieku określa się niewielką liczbę komórek, morfologicznie podobnych do makrofagów, zawierających śluz w cytoplazmie. W 1. fragmencie, ogniskowej akumulacji limfoidalnej okołopryszczkowej, określa się oznaki urazu biopsji. Mikronaczynia są nierównomiernie pełnokrwiste. Płytka mięśniowa jest częściowo ściśnięta z gęstym ogniskowym naciekiem limfoidalnym. Zachowane tworzenie się śluzu.
WNIOSEK:
1) Pośrednie objawy powierzchownego zapalenia jelita krętego.
2) Przewlekłe powierzchowne zapalenie jelita grubego z minimalnymi zmianami w błonie śluzowej bez wiarygodnych objawów zaostrzenia.
W badanym materiale nie stwierdzono oznak swoistego zapalenia, jednak należy wziąć pod uwagę wcześniejszą terapię preparatem Pentasa, wymagane jest porównanie z danymi klinicznymi i laboratoryjnymi.

Nie brałem pentasy przed biopsją, jest niedokładność

Nowy raport z biopsji. Może to pomoże
-WNIOSEK:
1) Pośrednie objawy powierzchownego zapalenia jelita krętego.
2) Przewlekłe powierzchowne zapalenie jelita grubego z minimalnymi zmianami w błonie śluzowej bez wiarygodnych objawów zaostrzenia.

W badanym materiale nie stwierdzono oznak specyficznego zapalenia.
Pomogła choroba Crohna, NIE udowodniono.
Nie każde końcowe zapalenie jest daną chorobą..

Podziękować. Ale wciąż mam kilka pytań:
1. Dlaczego przy tak niewielkim zapaleniu tak bardzo martwię się bólem? Zarówno podczas pierwszej, jak i drugiej kolonoskopii obaj lekarze twierdzili, że nie widzieli problemów, które mogą powodować ból.
2. Przecież przy tak łatwym kursie pentasa nie pomogła mi przez 4 miesiące?
3. Dlaczego proces nie rozwija się dalej?

Proszę, powiedz mi również, dlaczego uważasz ten proces za autoimmunologiczny, jak możesz to potwierdzić lub zaprzeczyć? Dlaczego to nie może być infekcja, wirus czy coś takiego? Byłoby to jasne z biopsji?
Doktor 101, stwierdził, że na zdjęciu rentgenowskim jelita krętego jest na co zwrócić uwagę, ale z tego co wiem, dotyczy to tylko jelita grubego?

Jeśli masz czas, aby odpowiedzieć na wszystkie te pytania, będę ci bardzo wdzięczny. Dzięki jeszcze raz.

Umówiłem się na wizytę w 31 szpitalu w St. Petersburgu, w ośrodku IBD

Kolonoskopię wykonano w Petersburgu. Ponadto jest wideo, ale nie ma na nim nic interesującego, z wyjątkiem

Prześlij film, być może powinien zostać zaprezentowany gastroenterologom i endoskopistom, którzy zajmą się Twoim leczeniem w przyszłości. Tutaj, na podstawie wideo, możesz dokonać oceny możliwości sugerowania choroby Leśniowskiego-Crohna.

Podziękować. Ale wciąż mam kilka pytań:
1. Dlaczego przy tak niewielkim zapaleniu tak bardzo martwię się bólem? Zarówno podczas pierwszej, jak i drugiej kolonoskopii obaj lekarze twierdzili, że nie widzieli problemów, które mogą powodować ból.
2. Przecież przy tak łatwym kursie pentasa nie pomogła mi przez 4 miesiące?
3. Dlaczego proces nie rozwija się dalej?

1. Jest bardzo prawdopodobne, że ból w ogóle nie jest związany ze stanem zapalnym.
2. Zgodnie z zasadą ex Juvantibus jest to kolejny fakt przeciwko chorobie Leśniowskiego-Crohna
3. jaki proces?

Jeśli nazwisko jest wskazane, nie wysyłaj go.
To znaczy - czy uważasz, że laparotomia pomoże w postawieniu diagnozy? - to mało prawdopodobne.

Nadal stosujemy laparoskopię w przypadku przewlekłego bólu brzucha z wyłączeniem wszystkich obiektywnie możliwych do zidentyfikowania przyczyn. Efekt jest w rzeczywistości psychoterapeutyczny (tj. Widziałeś oczami - nie ma choroby). Nie jest to jednak zgodne z zasadami EBM i nie jest tutaj omawiane.

Minął miesiąc.
Z zabiegu brałem decitel tylko przez 2 tygodnie. Jest efekt, fotel uformował się bardziej i było mniej gazu, ale niestety po zakończeniu kursu wszystko wróciło. Ból nigdzie nie ustępował..
Stan ogólny normalny, chodzę na siłownię, od miesiąca nie było luźnego stolca, mam apetyt, nie schudłam.
Znowu zdałem calprotetin, czekam na wynik.

Dwie najważniejsze kwestie:
1) Okresowo zacząłem odczuwać ból po lewej stronie brzucha, niezbyt silny, raczej równomierny, ale bardzo podobny do tego, jak początkowo pojawił się ból po prawej stronie. Pierwszy przypadek był podczas przyjmowania pentasy, ale wtedy nie zwróciłem na to uwagi, teraz mogę powiedzieć na pewno, że coś tam jest nie tak.
Więc wygląda na to, że choroba się rozwija.
2) W ostatnich badaniach poziom fosfatazy zasadowej wynosił 190, ale terapeuta powiedział, że nie może zinterpretować tych danych
Może ktoś ci powie, co to może oznaczać?

choroba Crohna?

Witam, proszę powiedz, że cierpię na bóle brzucha po lewej stronie w okolicy pępka, od 7 miesięcy, enterografia MRI - zmiany zapalne w dystalnej dwunastnicy i bliższym odcinku jelita czczego - czy to możliwe, że choroba Leśniowskiego-Crohna? Norma kalprotektyny

Wiek: 39 lat

Choroby przewlekłe: nie

W ramach usługi Zapytaj lekarza dostępna jest internetowa konsultacja gastroenterologa dotycząca każdego problemu, który Cię niepokoi. Eksperci medyczni udzielają bezpłatnych konsultacji przez całą dobę. Zadaj pytanie i natychmiast uzyskaj odpowiedź!

U mojego dziecka zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego-Crohna

Cześć dziewczyny! Dwa tygodnie temu u mojego synka zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wszystko zaczęło się od banalnej dysbiozy. Gdy maluch nie miał miesiąca, zachorował na zapalenie oskrzeli, zabrano ich do szpitala, po czym zaczęły się problemy ze stolcem. Ciągle coś nam przepisywano, od czasu do czasu było lepiej, ale potem stan zdrowia znowu się pogorszył, a stolec się pogorszył. Pół roku temu w kale pojawiły się smugi krwi. A jednocześnie ciągle coś chorowali: zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, zapalenie migdałków, zapalenie parapraków... Od Nowego Roku praktycznie nie wychodzili ze szpitali. Lekarze w Tyraspolu wysłali nas tylko do siebie. Gastrolog powiedział, że idź do szpitala zakaźnego, tam będziesz leczony. Dają mi to, co powinien leczyć gastrolog… W ogóle nie mogli się oprzeć, pojechali do Kiszyniowa do specjalisty, któremu doradzili. Lekarz od razu powiedział, że nie przepisze leczenia, dopiero po postawieniu trafnej diagnozy. Przepisał testy, z których początkowo wyciągnął, nie mógł tego rozgryźć. Byłam już taka zdenerwowana, dziecku jest gorzej, a on nadal wysyła mnie na testy. A kiedy lekarz postawił diagnozę, byłam tak szczęśliwa (w końcu leczenie się poprawiło), że nie od razu zrozumiałam powagę sytuacji.Dopiero kilka dni później, po surfowaniu po internecie i zorientowaniu się, co to za choroba, zgubiłam różowe okulary. Dziewczyny! Kto zmierzył się z tą chorobą, opowiedz swoje historie. Może przyjaciele byli chorzy. Choroba ma charakter autoimmunologiczny i nie wiadomo, skąd się pojawia, z wyjątkiem dziedziczności. Chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać i jak zapobiegać zaostrzeniom.

26.02.2019. Chcę edytować to pytanie, a raczej powiedzieć tutaj, jak nam idzie. Wiele osób znajduje ten post w internecie, napisz do mnie wiadomość, ale niestety mnie tu nie było i nie mogę odpowiedzieć. Dlatego napiszę, spróbuję w skrócie.

Przez 8 miesięcy praktycznie nie spędziliśmy czasu w szpitalu Morozowa w Moskwie, gdzie niestety nasz stan tylko się pogorszył. Lekarze nie mogli zrozumieć, dlaczego choroba Crohna była tak trudna i nie nadawała się do terapii. Dziecko zostało przykute do łóżka, ważyło 8 kg w wieku 2 lat, stolec był średnio 8 razy dziennie zielony z plamami krwi i wszelkiego rodzaju innymi nieczystościami, gdy wystąpiło krwawienie. Podejrzenie PID - pierwotny niedobór odporności. Mimo wszystko za sprawą jakiegoś reumatologa (nawet nie znam jego nazwiska) zasugerował, który gen można „złamać”, a miesiąc później zdiagnozowano nas poprawnie - XPL 2 (mutacja genu XIAP).

Co więcej, inni lekarze w Morozovskaya zawiedli z leczeniem i stało się dla nas jeszcze gorzej (no cóż, jak możemy się bez niego obejść w naszym kraju), i pobiegliśmy (tak bardzo, że błyszczały nam obcasy) do FNKTS im. Rogaczewo.

Została tam przepisana odpowiednia terapia: Humira, Actembra, hormony - Prednisolone, Salofalk, reszta towarzyszących: antybiotyki, ursofalk itp.) Na których moje dziecko mogło STAĆ w jeden dzień. Nie możesz sobie wyobrazić, jakie to było szczęście widzieć to po tylu miesiącach męki. To właśnie oznacza PRAWDZIWA TERAPIA!

Ale zgodnie z naszą diagnozą możemy w końcu stracić wrażliwość na wszystkie leki i tylko przeszczep szpiku kostnego może wyleczyć. Właściwie to, co teraz robimy).

Zainstalowaliśmy ileostomię, ale to dlatego, że z przodu musiał być przeszczep, a jelita nie miałyby czasu na całkowite wygojenie. Całkowicie jelito z dużymi zmianami goi się do 2 lat.

Po długiej i jeszcze nie zakończonej podróży pragnę zauważyć, że po postawieniu diagnozy CD moja mama znalazła w Internecie artykuł o badaniu dzieci z CD „Choroba Crohna. Wcześniejszy start ”Eleny Kornienko. W nim zauważyliśmy jednego chłopca z dokładnie takimi samymi objawami jak nasz, 1w1. Co za niespodzianka, gdy 9 miesięcy później zdiagnozowano u nas tę samą diagnozę! Więc kto stanął przed takim problemem, polecam go przeczytać. Czy zauważysz coś dla siebie.

Chcę też powiedzieć, że w N.I. jest więcej niż jeden immunolog. Rogachevo powiedział mi, że małe dzieci poniżej 5 roku życia nie mogą dostać płyty CD. Najczęściej jest to początek manifestacji PID. Widziałem wiele osób z PID, u których dzieci mają powikłanie w postaci IBD. Szczególnie konieczne jest rozważenie genetyki, jeśli oprócz nieswoistego zapalenia jelit nadal występują problemy: z wątrobą i śledzioną, neurologią, opóźnieniem w rozwoju fizycznym itp..

Generalnie mamom, które czytają, mam nadzieję, że post pomógł w czymś. Za zdrowie naszych dzieci. Prawdopodobnie nie mogłem znieść, jak długo minęło moje. Oni są najsilniejsi)

Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna.

Dobry wieczór wszystkim :-).

Piszę w nadziei, że dowiem się więcej o leczeniu takiej diagnozy jak choroba Leśniowskiego-Crohna jelita cienkiego. Nie wiem czy osoby z podobną diagnozą czytają to forum, jeśli tak, to może podzielicie się swoimi metodami? Zapraszamy.

Faktem jest, że mój brat (ma teraz 33 lata), taką diagnozę postawiono prawie 6 lat temu. Ten rok jest krytyczny. Wysokość 182 cm, waga 54 kg.

Wiemy dużo: o prednizonie, resekcji i dietach. Ale być może są historie medyczne, w których ludzie stosowali inne metody leczenia - niekonwencjonalne, homeopatyczne środki, zioła, suplementy diety.

Chętnie udzielę porady lub opowieści z dobrym zakończeniem :-). z góry dziękuję.


Temat otwarty: Marie Yves 28.08.2009 | 22:18

Nie wiem czemu jeszcze nikt nie odpowiedział?!... może nie ma takich pacjentów na tym forum, może lekarze nie przeczytali tej wiadomości.
Aby to wyjaśnić, powiem ci, co to jest „choroba Leśniowskiego-Crohna”..
Choroba Leśniowskiego-Crohna w językach medycznych ma wiele innych nazw: regionalne zapalenie okrężnicy, ziarniniakowe zapalenie okrężnicy i przezścienne zapalenie okrężnicy. Ta choroba ma charakter przewlekły, czasami występują okresy zaostrzeń. Uszkodzenia najczęściej występują w jelicie krętym, czasem w okrężnicy. Brat - w jelicie cienkim.

Choroba charakteryzuje się stanem zapalnym części jelita z powstaniem owrzodzenia. Początek choroby Leśniowskiego-Crohna jest zwykle niewidoczny dla pacjenta, ponieważ proces ten przebiega bardzo powoli i przez wiele lat. Mój brat choruje na tę chorobę od prawie 7 lat..
Gdzie i dlaczego pojawia się ta choroba, żaden naukowiec nie może powiedzieć na pewno. Istnieje wersja pochodzenia mikrobiologicznego lub wirusowego, są też opinie, że predyspozycja do choroby Leśniowskiego-Crohna jest dziedziczna. Ponadto proponuje się wersję, że podstawą tej choroby jest naruszenie układu odpornościowego. Kiedy dochodzi do awarii mechanizmów obronnych organizmu i zaczynają one chronić organizm przed samym sobą. Tak czy inaczej, ale nikt nie wie na pewno.

Choroba zaczyna się od tego, że ruch płynu limfatycznego jest zakłócony w ścianach jelita. W miejscu choroby odcinek jelita puchnie, jego ściany zmieniają kolor. Stopniowo rozpoczyna się proces zapalny, który wpływa na całą grubość ściany jelita. Z biegiem czasu w tym miejscu pojawiają się zrosty i perforacje. Zmniejsza się wewnętrzna średnica jelita w dotkniętym obszarze.

W przypadku zaawansowanej choroby Leśniowskiego-Crohna, perforacji jelit, krwotoków wewnętrznych, mogą rozpocząć się różne zaburzenia w pracy chorego odcinka jelita. Jeśli leczenie nie zostanie przeprowadzone na czas, możliwy jest zły wynik choroby. Możliwe jest ogólne pogorszenie stanu organizmu. To dreszcze, deformacje stawów. Mogą również pojawić się zewnętrzne objawy choroby: pokrzywka, niewyraźne widzenie i inne uszkodzenia oczu. Ponadto przy długim przebiegu choroba Leśniowskiego-Crohna może negatywnie wpływać na czynność wątroby..

Mój brat porzucił standardowe metody medyczne i przez długi czas (prawie 5 lat) wstrzykiwał sobie interferon z grupy B w celu zwiększenia odporności (stosując opatentowaną technikę). Na początku wszystko było w porządku - po dwutygodniowym cyklu zastrzyków mógł jeść prawie wszystko, co jedzą zdrowi ludzie, stolec był prawie normalny.

A teraz ledwo wstaje z bólu i słabości. Co robić. Czy ktoś może wiedzieć o innych niestandardowych technikach i historiach przypadków z pozytywnym zakończeniem? Byłbym wdzięczny za wszelkie przydatne informacje

„Forum IBS - Zespół jelita drażliwego”

Aktualności:

Witamy na forum poświęconym problemom IBS. Pamiętaj o przestrzeganiu regulaminu forum

  • Początek
  • Wsparcie
  • wejście
  • Zameldować się
  • „Forum IBS - Zespół jelita drażliwego”>
  • Zdrowie i IBS>
  • Choroby współistniejące w IBS>
  • choroba Crohna
  • Druk

Temat autora: CROWN disease (czytano 195003 razy)

  • Druk
  • „Forum IBS - Zespół jelita drażliwego”>
  • Zdrowie i IBS>
  • Choroby współistniejące w IBS>
  • choroba Crohna
  • SMF 2.0.17 | SMF © 2017, Simple Machines
  • XHTML
  • Rss
  • wersja mobilna

Strona została wygenerowana w 0,458 sekundy. Prośby: 57.

Recenzje choroby Leśniowskiego-Crohna

Odpowiedz na post YULCHIK z 1 grudnia 2014 o 18:44
Co wykazała biopsja? Widziałem ziarniniaki?
Koniecznie potrzebuje terapii wspomagającej, żywienia dojelitowego w celu zwiększenia masy ciała.
Dieta powinna być bezmleczna (w przypadku zaostrzeń, generalnie wykluczać wszystkie produkty mleczne i kwaśne mleko), całkowicie wykluczać surowe warzywa i owoce, tłuste, pikantne marynowane produkty gazotwórcze.
Co możesz teraz zjeść: ryż, kasza gryczana, gotowany kalafior, marchew, ziemniaki, mięso gotowane (puree), jeże, klopsiki, bulion o niskiej zawartości tłuszczu, białe pieczywo wczoraj lub suszone, pieczone jabłko, kompot, herbata, napój owocowy (gotowany.)
Jeśli to możliwe, kup Modulen, Klinutren lub Nutridrink. (Pomoże przytyć).

choroba Crohna

Dzień dobry. Brat jest bardziej widoczny przez długi czas. ale dopiero w czerwcu zaczął być intensywnie badany. Wykonano kolonoskopię z biopsją (6 sztuk), wykonano wiele testów. W rezultacie gastroenterolog nie zdecydował jeszcze, czy jest to Nyak czy BK. Załączam wam wynik histologii, czy mogą nam pomóc… a co on ma bk lub nyak? podziękować

Anastasio, witaj! Jestem pewien, że z pewnością można pomóc twemu bratu w Izraelu! Najpierw postaw dokładną diagnozę. Po drugie, aby przepisać odpowiednie, odpowiednie leczenie, które jest niezbędne w przypadku chorób autoimmunologicznych, jeśli jedna z diagnoz zostanie potwierdzona. Oczywiście nie można zdiagnozować na podstawie dostarczonych dokumentów, a także innych, które posiadasz. Z uwagi na to, że niestety nasi lekarze borykają się z dużą liczbą nieścisłości w diagnozie prowadzonej na przestrzeni poradzieckiej, wolą powtórzyć lwią część badań i analiz. Z takimi przypadkami musimy się spotkać i każdemu zawsze pomaga w prawidłowej organizacji diagnozy i leczenia. Musisz przyprowadzić swojego brata! Napisałeś, że był chory od dłuższego czasu, myślę, że czas, aby przestał chorować i wrócił do normalnego życia!
Jeśli z jakiegoś powodu twój brat nie może przebywać w Izraelu, opcjonalnie możesz wysłać do nas bloki z biopsją do rewizji i przesłać wyniki tych badań, które będą niezbędne do nieobecnego potwierdzenia diagnozy. Oczywiście zostanie to zrobione na podstawie tego, co wyślesz, więc lepiej przyjechać.

Eugene, bardzo dziękuję. Tak, myślimy. podziękować.